Behandeling

Psychotherapie

Er zijn vele stromingen van psychotherapie. Ik heb mij gespecialiseerd in één vorm daarvan, de intensieve kortdurende dynamische psychotherapie, vaak aangeduid in het Engels met intensive short-term dynamic psychotherapy (ISTDP). Soms maak ik ook gebruik van technieken uit bijvoorbeeld de cognitieve gedragstherapie (CGT) of EMDR.

ISTDP

Met ISTDP proberen we samen zo snel mogelijk tot de kern van uw probleem te komen. Mijn houding is daarbij steunend waar dat mogelijk is en confronterend waar dat nodig is. Een psychotherapie kan succesvol zijn als we goed samenwerken. Het doel is niet zozeer om u van advies te voorzien maar om samen te kijken waar u uzelf in de weg zit en wat u daaraan kunt doen.

Behandelduur

De duur van behandeling hangt af van het doel van de behandeling, de ernst van uw probleem en de duur daarvan. Doorgaans kies ik bij aanvang voor een wekelijkse sessie, later in de behandeling verlagen we de frequentie vaak . In de regel duurt een behandeling vaak 10-20 sessies, maar soms ook langer.

Video

In de ervaringsgerichte psychotherapie waaronder ISTDP valt, is het gebruikelijk om sessies op video op te nemen. Zo kan ik nakijken waar een sessie goed of minder goed ging en daarvan leren. Ik bespreek behandelingen ook regelmatig in inter- en supervisie met collega’s. Ik zorg er daarbij voor dat uw privacy gewaarborgd blijft. Nu vinden veel mensen het natuurlijk wennen om een videocamera erbij te hebben, maar de ervaring is dat dit heel snel went. Soms maken we in de therapie zelf ook gebruik van opnames (om bijvoorbeeld samen iets na te kijken). Vóór start van de behandeling zal ik om toestemming voor video opnames vragen.

Online therapie

Het heeft de voorkeur face-to-face af te spreken. Bij uitzondering maak ik gebruik van videobellen.

Afronding

Wanneer is een therapie afgerond? Als u uw doelen bereikt heeft, of als we er samen achter komen dat verder gaan geen toegevoegde waarde meer heeft. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als we merken dat we in herhaling vallen of dat doelen niet haalbaar zijn op het moment.